Made by DV Studio Szolnok                                                                        tapiofurj@gmail.com

 2. Fürjtojáskoktél gombás kukoricával

Hozzávalók: (4 személyre)

20 db keményre főzött fürjtojás, 1 doboz konzerv csemegekukorica, 1 doboz apró fejű konzerv gomba, 1 fejes saláta, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 1 dl majonéz, 2 evőkanál tejszín, 2 cl konyak, 1 teáskanál mustár, só, bors, csipetnyi cukor, citromlé.

 

Elkészítése:

A salátás tálat először béleljük ki szép salátalevelekkel, majd tegyünk rá metéltre vágott salátát, kockára vágott tojást, lecsepegtetett kukoricát, és félbe vágott apró gombafejeket. A rétegezést addig folytassuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. Öntsük le finomra vágott petrezselyemzölddel elkevert fűszeres majonézes mártással. A tetejére egy-két szép kis gombafejet tegyünk, és hintsük meg petrezselyemzölddel. Jól lehűtve tálaljuk.

 

 

3. Kocsonyázott fürjtojások

Hozzávalók: (6 személyre)

20-25 db keményre főzött fürjtojás, 5 dl dupla erőleves, 6-7 lap zselatin, 5 cl tokaji szamorodni száraz.

 

Elkészítése:

Az erőlevesben oldjuk fel a zselatint. Hűtsük ki, tokaji borral ízesítsük. Kis tálkákba tegyünk egy kis tokaji zselét, majd tegyük bele elosztva a fürjtojásokat. Utána az egész formát öntsük tele kocsonyával. Jól lehűtve tálaljuk. Pirított kiflit és vajat adjunk hozzá.

 

 

4. Fürjtojás pörkölt

Hozzávalók: (4 személyre)

30-35 db keményre főzött fürjtojás, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, pirospaprika, petrezselyemzöld, só.

 

Elkészítése:

A szalonnát kis kockákra vágva olvasszuk ki, majd ezen pirítsuk meg a hagymát. Tegyük hozzá a csíkokra vágott zöldpaprikát, majd keverjük el pirospaprikával. Végezetül a kemény fürjtojásokat és a csíkokra vágott paradicsomot tegyük bele. Ízlés szerint sózzuk. Petrezselyemzölddel meghintett sósburgonyával tálaljuk.

 

 

5. Párolt fürj rizzsel

Hozzávalók: (4 személyre)

4 db fürj, 25 dkg rizs, só, 1 dl fehér bor, 7 dl húsleves, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, ½ csomó petrezselyemzöld.

 

Elkészítése:

Az előkészített fürjeket sózzuk be, tegyük egy kissé kiolvasztott szalonnára, öntsük fel fehér borral, kevés húslevessel, tegyük bele a vöröshagymát, petrezselyemzöldet és lefedve pároljuk puhára. A kész fürjeket szedjük ki, levét szűrjük át és zsírtalanítsuk. A tálra rakott fürjeket öntsük le pároló levével és külön párolt, vágott petrezselyemzölddel meghintett rizzsel körítsük.

 

 

6. Fürj nagymama módra

Hozzávalók: (6 személyre)

6 db fürj, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg száras zeller, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl vajas pecsenyelé, só.

 

Elkészítése:

Az előkészített fürjeket sóval hintsük meg. A zellert, a sárgarépát és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra és vajban majdnem készre pároljuk. Akkor tegyük rá a fürjeket, öntsük le pecsenyelével és letakarva kb. 15 perc alatt pároljuk készre. Köretnek széles metéltet, vagy spagettit adjunk melléje.

 

 

7. Fokhagymás fürj

Hozzávalók: (5 személyre)

10 db fürj, 20 dkg angol szalonna, 30 dkg zöldpaprika, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 15 dkg vaj, 2 csomó petrezselyemzöld, só, majoránna, burgonya.

 

Elkészítése:

Az előkészített sóval, majoránnával fűszerezett fürjet angol szalonnával beborítjuk. Hasüregébe fél zöldpaprikát teszünk és egy cikk vöröshagymát. A fürjeket tepsibe téve sűrű locsolgatás mellett a sütőben pirosra sütjük. Sütés közbeni locsoláshoz előzetesen finomra vágott fokhagymát vajban megfuttatunk, petrezselyemzölddel meghintjük, és a sült fürjeket ezzel többször meglocsoljuk. Burgonyapürével vagy hasábburgonyával tálaljuk.

 

 

8. Fürj grillen sütve

Hozzávalók: (4 személyre)

8 db fürj, 8 dkg vaj, fokhagyma, 1-1 csipet só, bors, petrezselyem, metélőhagyma. A salátához 30 dkg gomba, 1 doboz kukorica, 1 dl majonézmártás, 1 kiskanál metélőhagyma, kevés citromlé, késhegynyi fehér bors.

 

Elkészítése:

A fürjeket hosszában két szimmetrikus félbe vágjuk. Besózzuk és a sütésig állni hagyjuk. A salátaköretet a fürj sütése előtt 1-2 órával elkészítjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

A gombás kukoricasaláta elkészítése: Az egyenletes kockára vágott gombát vajon sóval, borssal lepirítjuk és lehűtjük. Ezután hozzákeverjük a kukoricához (amelynek a levét előzőleg leöntöttük). A majonézmártást citrommal, borssal és egy csipet metélőhagymával ízesítjük, és a salátára öntjük.

 

Elkészítjük a fűszervajat is: A vajat szobahőmérsékleten már előzőleg állni hagyjuk addig, hogy kenhető legyen. Ekkor hozzákeverjük a fokhagymát, sót, borsot, valamint a finomra vágott petrezselyemzöldet és metélőhagymát. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy darab alufóliában henger alakú rúddá formáljuk és a fóliába tekerve mélyhűtőbe tesszük legalább 20 percig, hogy ismét megszilárduljon. A fürjeket az előmelegített grillre helyezzük, megkenjük olajjal és 8-10 perc alatt készre sütjük ( a sütő teljesítményétől függően). Tálaláskor minden fél fürj tetejére egy-egy vastag karika fűszervajat teszünk, és a salátával körítjük.

 

 

9. Szőlőlevélben sütött fürj

Hozzávalók: (4 személyre)

8 db fürj, 8 db nagy szőlőlevél, 8 nagy szelet füstölt szalonna, só, bors, majoránna, 8 dkg vaj és egy csésze erőleves

 

Elkészítése:

Az előkészített fürjeket kívül-belül sóval dörzsöljük be. A belsejébe hintsünk kevés majoránnát, míg a külső részét borssal szórjuk meg. Csavarjuk be előzetesen megmosott szőlőlevelekbe, majd szalonnaszeletekbe (ezt szokták fordított sorrendben is). Ezeket tűzzük vagy kötözzük rá. Sütőben 20-25 perc alatt, erőlevessel többször meglocsolva süssük meg. Tálaláskor tegyük alulra a lefejtett sült szalonna szeleteket. A fürjeket pecsenyelevükkel gazdagon öntsük le. Burgonyaropogóssal vagy burgonyafánkkal, ill. sült burgonyával körítsük.

 

 

10. Fürj római tálban

Hozzávalók: (2 személyre)

4 db fürj, 60 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg erdei gomba, 20 dkg füstölt szalonna, 8 dkg sonka, 60 dkg kelkáposzta, bors, majoránna, só.

 

Elkészítése:

Sütés előtt a római tálat megfelelően előkészítjük, vízben áztatjuk kb. 20 percig. Az egyenletes nagyságúra vágott cikk burgonyákat, vöröshagymát, erdei gombát, az előkészített tál aljára tesszük. A füstölt szalonna felét és a sonkát egyenletes kockákra vágva elősütjük. Ezzel meglocsoljuk az edénybe tett nyersanyagokat. A fürjeket sózzuk, hasüregüket majoránnával hintsük be, és az elkészített talapzatra téve leforrázott kelkáposzta cikkekkel borítsuk be. A kelkáposztát hintsük meg borssal, majoránnával, majd kakastaréj szalonnát tegyünk a tetejére. Lezárjuk az edényt, és sütőben 40-50 percig süssük.

 

 

11. Palástban sütött fürj

Hozzávalók: (4 személyre)

4 db fürj, 10 dkg füstölt szalonna, só, csipet bors, mirelit vajastészta, tojássárgája, 1,5 dl fehér bor, 3 dkg vaj.

 

Elkészítése:

Az elkészített fürjeket kívül-belül dörzsöljük be sóval, kevés borssal hintsük meg. A szárnyak alatt hurkapálcával szúrjuk át. Mindegyik fürj közé tegyünk egy szelet szalonnát. Az így nyársra húzott fürjeket tegyük tepsibe oly módon, hogy a nyárs két vége a tepsi szélén feküdjön és a madarak az edény alját ne érintsék. Locsolgatva kevés fehér borral gyengén süssük meg. Közben a felengedett vajas tésztát nyújtsuk ki, vágjuk megfelelő nagyságú négyszögletes darabokra, mindegyikre helyezzünk rá egy-egy elősütött fürjet, majd a tészta négy sarkát hajtsuk rá, felül fogjuk össze, kenjük meg tojássárgájával. Helyezzük kivajazott sütőlapra, és forró sütőbe téve süssük meg.

1. Tavaszi fürjtojáskoktél

Hozzávalók: (4 személyre)

20-25 db keményre főzött fürjtojás, 1 db fejes saláta, 2 db paradicsom, 1 db uborka, 1 kis csomó metélőhagyma, 1 db paprika, 0,5 dl étolaj (még finomabb, ha olíva olajt használunk), kávéskanálnyi mustár, citromlé, tejszín, só, bors

 

Elkészítése:

Közepes nagyságú, ép salátalevelekkel béleljük ki a salátástálat. Tegyünk a tál aljára először metéltre vágott fejes salátát, majd félbe vágott fürjtojásokat, felszeletelt uborkát, paprikát és paradicsomot. Ezt a rétegezést addig végezzük, amíg a tál tele nem lesz. Öntsük le a külön elkészített olajos- tejszínes-metélőhagymás öntettel. Tetejére félbe vágott tojásokat, uborka karikákat, paradicsomszeleteket tegyünk, és hintsük meg finomra vágott metélőhagymával. Jól lehűtve tálaljuk.

Receptek